Aardbeving, net over de grens bij Nijmegen.

Donderdagavond 8 september om 21:03 uur zijn delen van Nederland, Duitsland en België opgeschrikt door een aardbeving. De beving had een magnitude van 4,5. Het epicentrum lag ten oosten van Boxmeer, bij de Duitse plaats Goch, net over de grens.

Later vandaag meer…

Gepost in Geen categorie | Plaats een reactie

Eventjes wat killer

Het weekeinde was echt voorjaar. De zaterdag was schitterend met gemiddeld 20-23 graden. Wel viel er vanaf 16 uur de zeewind in. Met name in een smalle kuststrook viel het kwik met een tiental graden in slechts 10-20 minuten.

Zondag en maandag wat minder zon en duidelijk voelbaar lagere temperaturen. Dinsdag en woendag kunnen weer wat thermische winst boeken; afgezien van wat lichte regen op dinsdag blijft meestentijds droog.

Gepost in Geen categorie | Plaats een reactie

Tsunami mogelijk in Nederland?

Tsunami mogelijk in Nederland? Het antwoord is nee. Een tsunami zoals Japan is getroffen, is hier niet mogelijk. Voor een tsunami is een vertikale beweging op de zeebodem nodig, hierdoor wordt de gehele waterkolom boven het epicentrum in beweging gezet. Tsunami (dit is tevens het meervoud) doen zich vooral voor in subductiezone’s (daar waar de ene aardplaat zich onder de andere beweegt).

In het Middellandse Zeegebied bevinden zich een aantal subductiezones (de meeste aktieve even ten zuiden van Kreta). Hier beweegt de Afrikaanse plaat onder Euaziatische plaat met de snelheid van 9 mm per jaar. Ook ten westen van Portugal vindt subductie plaats. In 1755 werd Lissabon door een aardbeving met magnitude van 9.0 getroffen. De daaropvolgende tsunami veroorzaakte de werkelijke schade en slachtoffers. Deze tsunami haalde Het Kanaal, maar verloor alle energie eenmaal Het Kanaal gepasseerd. Tevens vormen de Britse Eilanden een natuurlijke barriere.

Theoretisch gezien zou het wegglijden van een Noorse gletsjer een tsunami kunnen veroorzaaken in het Noordzeegebied, maar hiervoor zijn krachten nodig als een aardbeving, welke dan weer erg onwaarschijnlijk zijn in dat gebied…

Gepost in Geen categorie | Plaats een reactie

Zeer zware aardbeving Japan

Het noordoosten van Japan is om 05:30 uur GMT getroffen door een aardbeving met een magnitude van 8,9. Het epicentrum van de beving lag 130 kilometer uit de kust in zee. De beweging langs het breukvlak van de breuk (verantwoordelijk voor de beving) vond plaats over een lengte van zo’n 800 kilometer en was vertikaal gericht. Hierdoor ontstond een aantal vloedgolven (tsunami). De kusten van Japan zijn zwaar getroffen door de tsunami, inmiddels geldt voor alle kusten langs de Grote Oceaan een tsunami-waarschuwing. De verwachting is dat Hawaii om 14:10 uur Nederlandse tijd wordt getroffen door een 2 meter hoge tsunami.

Gepost in Geen categorie | 1 Reactie

Uitbarsting zonnevlek 1158

Dinsdagochtend om 01:56 uur GMT heeft zich op de zon een uitbarsting voorgedaan vanuit zonnevlek ’1158′. De uitbarsting is richting de aarde gericht; de schokgolf wordt vannacht op aarde verwacht. De geladen deeltjes komen dan in aanraking met het magnetisch veld van de aarde, mogelijk dat dit poollicht of noorderlicht oplevert. Verdere gevolgen zijn vrijwel nihil. Dergelijke uitbarstingen zijn overigens normaal en komen om de 11 jaar (zonne-cyclus) frequenter voor.

Gepost in Geen categorie | 1 Reactie

Aardbeving West-Duitsland

Een aardbeving heeft om 13:43 uur de omgeving van Koblenz opgeschrikt. De beving had een magnitude van 4.4 op de schaal van Richter. De haard lag op een diepte van 4 tot 5 kilometer. In de omgeving van Koblenz is hier en daar lichte schade ontstaan, zoals omgevallen voorwerpen en scheuren in muren van huizen.

De beving was tot in delen van Limburg, België en Luxemburg te voelen.

Gepost in Geen categorie | Plaats een reactie

Twee lichte aardbevingen België

Zondagmiddag -en avond hebben zich nabij Court-St-Etienne (iets ten zuidoosten van Brussel) twee lichte aardbevingen voorgedaan met een magnitude van 1.2 en 1.0. Beide bevingen zijn door enkelen gevoeld, aldus de Koninklijke Sterrenwacht van België. Sinds juli 2008 hebben er zich vele kleine aardbevingen voorgedaan in het gebied, wat tot een aardbevingszwerm leidde.

Gepost in Geen categorie | 1 Reactie

Koudere fase komt ten einde

Na een aantal koudere dagen met meest lichte vorst en gisteren zelfs een ijsdag in Zeeland, wordt het de komende dagen gevoelig zachter. Vanaf morgen liggen de maxima tussen 7 en 10 graden, de vorst hoort dan weer tot de verleden tijd. Met 1 februari op de kalender is het nog maar de vraag of de winter nog tijdig terug op de rails kan komen….

Gepost in Geen categorie | 1 Reactie

Komende dagen kouder

Met een noordoostelijke stroming wordt de komende dagen bij ons koudere lucht aangevoerd. De laatste dagen van januari wordt het overdag 0 tot 2 graden (boven nul), ‘s nachts vriest het licht (soms matig). Verder blijft het droog en vrij zonnig. Enkel vandaag kan het er in het zuidwesten nog een spat regen of een vlok natte sneeuw vallen.
De ontwikkelingen voor begin februari zijn onzeker te noemen.

Gepost in Geen categorie | Plaats een reactie

Zware aardbeving Pakistan op 18-1-2011 om 01:23 uur (plaatselijke tijd)

Het zuidwesten van Pakistan is opgeschrikt door een zware aardbeving. Het epicentrum lag 84 kilometer onder het aardoppervlak, hierdoor is schade als gevolg van de magnitude 7.2 beving erg meegevallen. De beving werd tot in Saoedi-Arabië en India gevoeld.

Gepost in Geen categorie | Plaats een reactie