Tsunami mogelijk in Nederland?

Tsunami mogelijk in Nederland? Het antwoord is nee. Een tsunami zoals Japan is getroffen, is hier niet mogelijk. Voor een tsunami is een vertikale beweging op de zeebodem nodig, hierdoor wordt de gehele waterkolom boven het epicentrum in beweging gezet. Tsunami (dit is tevens het meervoud) doen zich vooral voor in subductiezone’s (daar waar de ene aardplaat zich onder de andere beweegt).

In het Middellandse Zeegebied bevinden zich een aantal subductiezones (de meeste aktieve even ten zuiden van Kreta). Hier beweegt de Afrikaanse plaat onder Euaziatische plaat met de snelheid van 9 mm per jaar. Ook ten westen van Portugal vindt subductie plaats. In 1755 werd Lissabon door een aardbeving met magnitude van 9.0 getroffen. De daaropvolgende tsunami veroorzaakte de werkelijke schade en slachtoffers. Deze tsunami haalde Het Kanaal, maar verloor alle energie eenmaal Het Kanaal gepasseerd. Tevens vormen de Britse Eilanden een natuurlijke barriere.

Theoretisch gezien zou het wegglijden van een Noorse gletsjer een tsunami kunnen veroorzaaken in het Noordzeegebied, maar hiervoor zijn krachten nodig als een aardbeving, welke dan weer erg onwaarschijnlijk zijn in dat gebied…

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>