Nader verklaard: Bliksemgevaar
Bliksem is naast de beruchte tornado en orkaan van de gevaarlijkste weersverschijnselen op Aarde. In het geval van naderend onweer of wanneer onweer dichtbij is, kan men het beste snel een veilige plaats opzoeken.
Er wordt gesproken over zwaar onweer wanneer de tijd tussen bliksem en donder minder dan 10 seconden bedraagt. Het geluid van de donder plant zich voort met een snelheid van ruim 300 meter per seconde en dat leidt tot de volgende tabel:

tijd tussen
bliksem en donder:
 afstand tot bliksem
1 seconde~300 meter
2 seconden~670 meter
3 seconden~1000 meter
4 seconden~1300 meter
5 seconden~1670 meter
6 seconden~2000 meter
7 seconden~2300 meter
8 seconden~2670 meter
9 seconden~3000 meter
10 seconden~3300 meter

Onweer wordt meestal ruim van te voren aangegeven in de weerberichten, maar wat is nu het beste om te doen tijdens of voor naderend onweer?
Wanneer u zich in het open veld bevindt; dan is het beste om gehurkt te gaan zitten (liefst in een drooggevallen sloot!) met de enkels tegen elkaar. Zo kan de stroom niet door uw lichaam lopen, en kan de bliksem ook minder snel op u inslaan.
Zorg dan wel dat u zich niet in de buurt bevindt van metalen voorwerpen of andere voorwerpen die elektriciteit goed geleiden (dus aantrekken!) bevindt.

Binnenshuis is het veel veiliger tijdens onweer. In het geval van onweer is het altijd raadzaam om binnen te schuilen. Zorg wel dat de buitendeuren en ramen dicht zijn, en dat u zich niet in een deurgat ophoudt of voor een raam gaat staan.

Tegenwoordig is men van mening dat het ouderwets is om elektrische apparatuur tijdens onweer af te koppelen van het stroomnet. Bij vrijwel iedere onweersbui wordt apparatuur vernield door nabije blikseminslagen, dus is het altijd verstandig om elektrische apparatuur even uit het stopcontact te halen. Vergeet u niet om, naast de stekker van de TV, ook de antenne van TV uit de TV te halen.

Verder wordt er ook schade aangericht aan PC's doordat over het hoofd wordt gezien ook de telefoonstekker uit de PC te halen!
Zie ook Nader Verklaard: Onweer

MvL, 9 juli 2001, 19:25 uur

onderdeel van www.meteocentrum.nl