Nader Verklaard - Zons- en maansverduisteringen

Een maansverduistering is te zien wanneer de aarde tussen de zon en de maan (alle drie op één rechte lijn) in staat. De zon schijnt op de aarde en vervolgens werpt de aarde haar schaduw op de maan. Maansverduistering
In Nederland was de laatste maansverduistering te zien op dinsdag 9 januari 2001. Op een aantal plaatsen in Nederland was de eclips goed te volgen.
De volgende gedeeltelijke maansverduistering in Nederland is op 24 juni 2002 te zien, een kans om een totale maansverduistering te zien dient zich aan op 16 mei 2003.

Zonsverduistering
Zonsverduistering komen vaker voor dan maansverduisteringen. Al zou men anders vermoeden. Wanneer een maansverduistering plaatsvindt, dan is dat gelijk op de halve wereld te zien. Een zonsverduistering is in totaliteit maar in een smalle strook ergens op aarde te bewonderen.
Een zonsverduistering doet zich voor wanneer de maan op één rechte lijn tussen de Aarde en de Zon inschuift. Vanaf de Aarde gezien bedekt de maanschijf de zon wat wij dus zien als een verduistering.
De laatste grote zonsverduistering in Nederland was te zien op 11 augustus 1999. De totaliteitszone lag niet eens zover bij de deur vandaan, onder andere in Frankrijk trok de maan in het geheel voor de zon langs.
De volgende (gedeeltelijke) zonsverduistering in Nederland is berekend op 31 mei 2003; twee weken later dan de maansverduistering.



Mvl, 05-07-2001, 16:12 uur



Bent u hier terechtgekomen zonder frames? Klik dan hier om naar de frames-versie te gaan!