Nader Verklaard: El Niņo
El Niņo (Kerstjongetje) is de naam van een warme golfstroom die elk jaar rond Kerstmis voor de kusten van Ecuador en Peru verschijnt. Het verschijnsel duurt hooguit een paar weken tot een enkele maand. Eens om de drie tot zeven jaar kan El Niņo veel langer duren, met als resultaat dat er grote atmosferische en economische gevolgen aan vastzitten.


De El Niņo van 1997-1998 had een levensduur van bijna een jaar. Het normale regenpatroon boven Indonesië verplaatste zich oostwaarts, met als gevolg enorme bosbranden door ernstige droogte. Op veel plaatsen kwam de straalstroom net iets anders te liggen dan eigenlijk gebruikelijk is, hierdoor wijkte het weer in grote delen van de wereld af.
In de Verenigde Staten had men te maken met zware overstromingen, terwijl orkanen Hawaii en Tahiti teisterden.

In Nederland zijn de gevolgen van El Niņo nauwelijks te merken. Grootschalige weersveranderingen als gevolg van El Niņo zijn hier tot op heden nooit bewezen. Net het voorjaar zou in Nederland ten gevolge van de warme golfstroom in de Stille Oceaan wat natter kunnen uitpakken.

La Niņa
Tegenhanger van El Niņo is La Niņa, en dat is een koude golfstroom voor de kusten van Ecuador en Peru. La Niņa komt wat minder vaak voor dan de grotere broer El Niņo.
MvL, 17 mei 2001, 22:55 uur