Nader Verklaard - Hagel

Hagel is neerslag in de vorm van ijsbrokjes uit cumulonimbuswolken (onweerswolken), komt vooral voor in de zomer. Hagel ontstaat doordat grote wolken- en regendruppels door verticale luchtbewegingen in de wolk omhoog worden gevoerd, waarbij ze bevriezen. Ze kunnen daarna de wolk verlaten en naar beneden vallen. De ijsbrokjes smelten onderweg en worden weer opnieuw omhoog gevoerd. Daardoor vriest er weer een nieuw ijslaagje rond. Dit kan zich enige keren herhalen zodat zich een hagelsteen vormt met een doorsnede van 5 cm.

Er zijn verschillende soorten hagel, zoals korrelhagel en hagel. Korrelhagel bestaat uit sneeuwkorreltjes omgeven door een dun laagje 'sneeuw'. De korrels zijn bolvormig of onregelmatig gevormd, maar zelden kegelvormig. De diameter van de korrels is hoogstens 0,5 cm. Korrelhagel valt meestal bij temperaturen boven nul; tijdens buiig weer: de korrels springen met een hoorbaar geluid van de grond.

Hagel is neerslag van ijsbrokjes, waarvan de diameter 0,5 of 5 cm kan bedragen of nog meer. De vorm is onregelmatig samengeklonterde brokken. Het verschil met korrelhagel schuilt dus in de afmeting van de korrels. Hagel treedt meer op bij een zomers onweer en is in de winter niet algemeen.

Het record van de grootste hagelsteen vanaf 1980 is 10 cm en mogelijk groter. Deze stenen vielen in Elburg op 6 juni 1998. Op vele plaatsen vielen er op die dag hagelstenen met een doorsnede van 5 cm of groter, met de nodige schade tot gevolg.(Bron: Frank Magdelyns)Bent u hier terechtgekomen zonder frames? Klik dan hier om naar de frames-versie te gaan!