Nader Verklaard: IJsheiligen

De periode van 11 mei tot en met 14 mei staat in de volksweerkunde ook wel bekend als de periode van de IJsheiligen. Ze worden zo genoemd omdat late nachtvorst schade kan veroorzaken aan jonge plantjes en gewas. Het is echter een fabeltje dat juist in de periode van 11 tot en 14 mei kouder weer moet worden verwacht.
Wel neemt de kans op vorst in de nacht en vroege ochtend vanaf half mei sterk af, en het is ook vrij uitzonderlijk dat het na half mei nog tot nachtvorst komt. De laatste datum waarop vorst voorkwam was op 18 juni 1955 toen in Uithuizermeedu en Witteveen op anderhalve meter hoogte -0,8 graden werd geregistreerd.

De IJsheiligen hebben de volgende namen:
11 mei: Sint Mamertus
12 mei: Sint Pancratius
13 mei: Sint Servatius
14 mei: Sint Bonifacius

Drie is het heilige getal en daarom wordt in sommige landen de vierde IJsheilige niet meegeteld. In sommige landen doet ook 15 mei nog mee, deze dag staat ook wel bekend als de boze Sophie. De boze Sophie was de beschermheilige van de IJsheiligen.
Hoe dan ook, het blijft zaak om in het voorjaar tijdens helder en rustig weer de plantjes te beschermen tegen (late) nachtvorst.