Nader Verklaard - Orkanen en tropische cyclonen (aktueel overzicht)
Bron:
Orkanen zijn zeer krachtige tropische cyclonen. Hoewel ze heel klein beginnen als een cluster onweersbuien kunnen ze tot zeer omvangrijke afmetingen uitgroeien. De windsnelheden in dergelijke gevaarlijk weersystemen overschrijden met gemak de 32,7 m/s die gemiddeld nodig is om van een orkaan te kunnen spreken.
Orkanen onstaan boven de warme wateren van de oceanen, ze kunnen zijn in staat om, eenmaal boven bewoond gebied te zijn aangekomen, zware schade aan te richten. Ook de grote hoeveelheden neerslag die een orkaan produceert kunnen voor grote problemen zorgen, 500 mm is eerder een regel dan uitzondering! Dan te bedenken dat wij in Nederland ruim 8 maanden over moeten doen om een dergelijke hoeveelheid in onze regenmeters te krijgen.
Een duidelijk uiterlijk kenmerk van een orkaan is het oog. Dit is een gebied met rustig weer in het centrum van de orkaan. Op een satellietfoto is het oog duidelijk terug te vinden als een zwarte stip temidden van de wilde kolkende spiraal die er rond ligt. In werkelijkheid bedraagt de doorsnee van het oog slechts tientallen kilometers.

Waar komen orkanen voor?

Het berust op een misverstand dat de meeste tropische cyclonen in de Atlantische Oceaan voorkomen. Slechts iets meer dan eentiende van alle tropische cyclonen op aarde spelen zich af op de Atlantische Oceaan. Wanneer er daar echter eentje ontstaat, dan vallen de media in hun berichtgeving daar massaal overheen, wat vervolgens de aandacht trekt van het publiek. Het merendeel van de cyclonen doet zich boven het noordelijk halfrond voor, maar ook het zuidelijk halfrond heeft te maken met tropische cyclonen (zie kaartje). Al zijn de watertemperaturen bij de evenaar warm genoeg, tropische cyclonen komen er niet voor. Dit komt omdat daar de Coriolis-kracht (de invloed van de draaiing van de aarde op de stroming van lucht) zeer gering of slechts helemaal niet aanwezig is. Een orkaan zal dus ook nooit de evenaar kunnen oversteken.
Op onderstaand kaartje is te zien waar tropische cyclonen voorkomen. Ze worden orkaan (hurricane) genoemd in de Atlantische Oceaan en het oostelijk deel van de Stille Oceaan. In het westelijk deel van de Stille Oceaan en de Filipijnnen worden ze tyfonen genoemd. In de Indische Oceaan en het zuidelijk deel van de Stille Oceaan worden ze cyclonen genoemd. In de buurt van AustraliŽ staan ze ook wel bekend als Willy-Willies.
Bron:


Namen orkanen

Zodra tropische stormen orkaankracht halen, krijgen ze een eigen naam. Aangezien er tegelijkertijd meerdere orkanen op een weerkaart kunnen verschijnen, krijgen ze een naam om de systemen beter uit elkaar te houden. Deze alfabetische lijst met namen wordt ruim vantevoren vastgesteld door het TCP (Tropical Prediction Center) voorheen het National Hurricane Center genoemd. Zo liggen die namen voor het jaar 2001, 2002, 2003 en 2004 ook al vast, zie onderstaande tabellen.

Namen cyclonen in de Atlantische Oceaan

2001 2002 2003 2004
Allison Arthur Ana Alex
Barry Bertha Bill Bonnie
Chantal Cristobal Claudette Charley
Dean Dolly Danny Danielle
Erin Edouard Erika Earl
Felix Fay Fabian Frances
Gabrielle Gustav Grace Gaston
Humberto Hanna Henri Hermine
Iris Isidore Isabel Ivan
Jerry Josephine Juan Jeanne
Karen Kyle Kate Karl
Lorenzo Lili Larry Lisa
Michelle Marco Mindy Matthew
Noel Nana Nicholas Nicole
Olga Omar Odette Otto
Pablo Paloma Peter Paula
Rebekah Rene Rose Richard
Sebastien Sally Sam Shary
Tanya Teddy Teresa Tomas
Van Vicky Victor Virginie
Wendy Wilfred Wanda Walter

Namen cyclonen in de Stille Oceaan
2001 2002 2003 2004
Adolph Alma Andres Agatha
Barbara Boris Blanca Blas
Cosme Cristina Carlos Celia
Dalilia Douglas Dolores Darby
Erick Elids Enrique Estelle
Flossie Fausto Felicia Frank
Gil Genevieve Guillermo Georgette
Henriette Hernan Hilda Howard
Israel Iselle Ignacio Isis
Juliette Julio Jimena Javier
Kiko Kenna Kevin Kay
Lorena Lowell Linda Lester
Manuel Marie Marty Madeline
Narda Norbert Nora Newton
Octave Odile Olaf Orlene
Priscilla Polo Patricia Paine
Raymond Rachel Rick Roslyn
Sonia Simon Sandra Seymour
Tico Trudy Terry Tina
Velma Vance Vivian Virgil
Wallis Winnie Waldo Winifred
Xina Xavier Xina Xavier
York Yolanda York Yolanda
Zelda Zeke Zelda ZekeKracht

De krachten die vrijkomen zijn bij iedere tropische cycloon verschillend. Er is een schaal opgesteld, die loopt van 1 tot 5, van 'zwak' tot verwoestend, zie onderstaande tabel.

Schaal van Saffir-Simpson
Categorie 1: gemiddelde windsnelheden tot en met 152 km/uur
Categorie 2: gemiddelde windsnelheden tot en met 176 km/uur
Categorie 3: gemiddelde windsnelheden tot en met 208 km/uur
Categorie 4: gemiddelde windsnelheden tot en met 248 km/uur
Categorie 5: gemiddelde windsnelheden > 248 km/uur

Tot hoever noorderlijk kunnen orkanen voorkomen?

Zodra orkanen boven de koudere noorderlijke of zuiderlijke breedten terechtkomen, zullen zij snel in kracht afnemen en opgenomen worden als gewone depressies. Een enkele depressie met daarin de restanten van een orkaan kan tot in onze omgeving raken, soms resulteert dat bij ons in een storm.

Aktuele orkaanmonitor
Klik hier voor de aktuele orkaanmonitor, zo kunt u zelf in de gaten houden waar er zich tropische stormen en orkanen bevinden.Bent u hier terechtgekomen zonder frames? Klik dan hier om naar de frames-versie te gaan!