Septemberweer
September is de overgangsmaand tussen de zomer en de herfst. Vaak kent september mooie perioden, zoals in 1999 toen zelfs in Noord-Nederland nog drie tropische dagen werd opgetekend. Even vaak heeft september echter juist herfstige trekken met buien en veel wind.
Deze buien worden veroorzaakt door het nog relatief warme Noordzeewater. Vooral de kustgebieden kunnen in deze maand hoge neerslagsommen registreren. Bovendien gaan veel buien gepaard met onweer en hagel. Het onweer en de hagel duiden op een sterke afkoeling van de bovenlucht.
Deze koude lucht is afkomstig uit de Poolstreken. Wanneer deze lucht vervolgens over het 'warme' Noordzeewater strijkt, ontlaadt dat zich in de vorm van buien, de onstabiliteit is immers groot.

Het weerbeeld van september 2001 was duidelijk het gevolg van een koude bovenlucht in combinatie met het warme Noordzeewater. Een hogedrukgebied ten westen van de Britse Eilanden en een lagedrukgebied boven Noord-Europa hielden steeds een noordwestelijke stroming in stand waardoor de koude lucht steeds tot onze omgeving wist door te dringen (zie ook de afbeelding van de neerslagradar).
Het zal niemand ontgaan zijn; er viel veel neerslag...


www.meteocentrum.nl