Nader Verklaard: Windhozen
Windhozen zijn kleinschalige wervelwinden die plaatselijk grote schade kunnen veroorzaken. Een windhoos is het kleine broertje van de beruchte tornado. Windhozen ontstaan vaak in zwaardere (onweers)buien. Dergelijke buien worden aan de voorzijde begrensd door een rolwolk. In zo'n rolwolk komen chaotische en turbulente luchtbewegingen voor. Een rolwolk heeft een voorkeursplaats voor het ontstaan van windhozen.

Een windhoos begint als een kleine uitstulping onderaan de wolkenbasis. Vaak komt de hoos in wording niet verder, maar af en toe groeit deze door. Er wordt een trechtervormige uitstulping zichtbaar, ook wel de tuba genoemd. Ontwikkelt de hoos zich verder dan wordt er een smalle slurf zichtbaar die helemaal tot het wateroppervlak kan reiken. De slurf van een windhoos kan allerlei vormen aannemen, soms niet meer dan een paar meter, er worden ook diameters van wel bijna 100 meter bereikt. De nog bredere slurven zijn zwaarder en vallen dan onder de categorie tornado. Dergelijke hozen komen in Nederland niet vaak voor. In de jaren zestig werden Chaam en Tricht getroffen door uitzonderlijk zware windhozen, zeker voor Nederlandse begrippen.

Op 14 juli 1999 trok een kleine windhoos tussen Breskens en Schoondijke over, deze trok een spoor van 200 meter lang en hooguit 3-4 meter breed. In getrokken vlas waren rotaties tegen de wijzers van de klok zichtbaar, zeer karakteristiek voor een windhoos.

Wanneer zijn ze te zien
Een voorwaarde voor het ontstaan van windhozen is de aanwezigheid van onstabiele lucht. Grote vertikale temperatuursverschillen bevorderen die onstabiliteit. Deze omstandigheden zijn het meest ideaal in de maanden augustus en september, maar ook in andere maanden komen windhozen voor. Zo werd de Kanaalkust in januari 1998 getroffen door een serie windhozen die een grote ravage aanrichtten.