Zonkrachtverwachting
Tussen begin mei en eind september geeft het KNMI ieder jaar speciale zonkrachtverwachtingen, ook op onze actuele pagina zijn gegevens over de zonkracht te vinden. De eenheden op de 'zonnekrachtschaal' lopen uiteen van 0 tot meer dan 15. Het getal 0 houdt in dat er geen gevaar is om snel te verbranden. In de bergen komen waarden van meer dan 15 voor! Dat betekent dat men snel kan verbranden. In Nederland moet men over het algemeen rekening houden met zonnekracht 5, mits het zonnig is. De zonnekracht hangt namelijk van een groot aantal factoren af, zoals bijvoorbeeld de hoeveelheid bewolking en vocht die aanwezig zijn. Ook de dikte van de ozonlaag is van belang.

UV-index
Waarde
1-2
3-4
5-6
7-8
9-10
Uitwerking
vrijwel geen
zwak
matig
sterk
zeer sterk
verbrand binnen:
60 min.
30 min.
20 min.
15 min.
10 min.


De ozonlaag beschermt de aarde tegen de gevaarlijke ultraviolette straling van de zon. Chloorfluorkoolwaterstoffen (CFK) hebben die laag aangetast. Vooral in de vorige decade is er veel schade aangericht. Tegenwoordig zijn flink wat maatregelen van kracht, maar met name landen in Oost-Europa lappen de regels aan hun laars.

Doordat de ozonlaag aangetast is, kan men sneller verbranden. Gebeurt de blootstelling aan zonlicht regelmatig en over een langdurige periode, dan kan dit ernstige gevolgen hebben, er is dan gevaar voor huidkanker.

Het is sowieso raadzaam om gedurende het voorjaar en de zomermaanden niet langdurig zonder bescherming in de zon te bivakeren. Een goede regel is om niet langer dan 15 minuten onbeschermd in de zon te verblijven.