Nader Verklaard: Schaapscheerderkou (18 t/m 24 juni)

De periode van 18 juni tot en met 24 juni staat in de Volksweerkunde bekend als de periode van de Schaapscheerderkou. Het eerste zomerse weer van mei en/of begin juni wordt vaak in de tweede helft van juni gevolgd door een kille noordwestelijke stroming. Dit koele weer werd door schaapscheerders gebruikt om schapen van hun dikke vacht te ontdoen. Omdat de periode van koel en somber weer meestal een aantal dagen aanhoudt, verbrandden de huiden van de schapen door het zonlicht niet zo snel.

Boven de Noordzee liggen in juni (als gevolg van het nog koude zeewater) uitgestrekte wolkenvelden en bovendien kan er ook mist voorkomen. Met een zuidelijke stroming weet dit 'grijze gebied' niet tot bij ons te raken, maar wanneer de stroming noordwestelijk wordt kunnen we er wel degelijk mee te maken krijgen.
Uit onderzoek blijkt dat deze koelere periode meest tussen 18 en 24 juni voorkomt, dus zodoende is men tot de Schaapscheerderskou gekomen. De periode kan ook wat vroeger of later uitvallen.

De periode van de Schaapscheerderskou is te vergelijken met de IJsheiligen, al zijn de weersomslagen in juni niet meer zo drastisch als in mei, omdat het zeewater in juni al verder is opgewarmd dan in mei..