.:: ACTUEEL | VERWACHTING | SATELLIET & RADAR | WEERFOTO'S | AARDBEVING | CONTACT | HANDIGE LINKS | HOME ::.    
Zoeken

Web www.regioweer.info
Google
    Update zondag 15 september 2024 21:28 uur
  • Alle waarschuwingen zijn ingetrokken.
  • leeg

    Seismische registraties in Oostburg

    Sinds 2001 worden in Oostburg 24 uur per dag bodembewegingen vastgelegd. Niet alleen aardbevingen worden waargenomen, ook andere natuurlijke verschijnselen als wind en golfslag worden geregistreerd. Daarnaast worden bodembewegingen gezien veroorzaakt door menselijke aktiviteiten (auto's, voetgangers, vliegtuigen, dieren). Deze signalen zijn makkelijk te onderscheiden van aardbevingen. Naast het KNMI en enkele universiteiten voert geen enkele andere instantie dergelijke metingen uit.

    Ook de lokatie in Zeeland is uniek, want zelfs het KNMI heeft geen seismografen opgesteld in Zeeland. De invloed van de Noordzee is te groot om nauwkeurige metingen te verrichten. Met andere woorden, de Noordzee is te dichtbij en zodoende wordt het te hard op de stranden 'gebeukt' waardoor aardbevingen in de ruis 'verdrinken'. Dit proces is mooi te volgen op de output van onze langperiodieke seismograaf, waarvan het seismogram hier te bekijken is. Bij vloed zijn maximale uitslagen waarneembaar, terwijl bij eb het seismogram relatieve rust vertoont. Het hier vertoonde seismogram laat dus ongefilterde data zien; binnenkort komt de gefilterde versie online en zijn eventuele aardbevingen veel makkelijker te herkennen.

    Ondanks de grote invloed van de Noordzee is het opstellen van seismografen in Zeeland geen verloren zaak; want met name de zwakke bevingen in de Noordzee en in West-België zijn zeer goed te registreren. Ook de bevingen in Limburg en Duitsland worden door onze apparatuur opgepikt.
    In Oostburg zijn vanaf 1 augustus 2006 een zestal seismografen opgesteld, te weten:

    - 1 horizontale 4.5 Hz Mark Products geofoon
    - 1 horizontale 4.5 Hz Mark Products geofoon
    - 1 vertikale 4.5 Hz Mark Products geofoon
    - 1 horizontale Geotech SL 220 langperiodieke seismometer (slingerperiode van 22 seconden)
    - 1 horizontale breedband FMES seismometer
    - 1 horizontale breedband FMES seismometer

    De geofonen zijn op een diepte van 50 centimeter onder de grond begraven en dienen voor de registratie van aardbevingen op korte afstand (tot maximaal 300 kilometer). Toch worden ook de krachtige bevingen (magnitude 7+) op grotere afstand waargenomen. Niet alleen aardbevingen worden geregistreerd, ook mijnruimingen op de Noordzee worden geregistreerd. Ook andere (niet natuurlijke) bewegingen worden geregistreerd. De apparatuur is zo gevoelig dat zelfs een kat de sensoren niet onopgemerkt kan naderen...
    De Geotech SL 220 is een langperiodieke seismometer en dient voor de registratie van bevingen op grotere afstand. Met behulp van dit instrument kunnen de bevingen in bijvoorbeeld Japan, de Filipijnen en Chili geregistreerd worden.

    Nieuw! FMES project
    De FMES (Fluid Mass Electrolytic Seismograph) is een lowcost breedband seismometer welke in staat is zowel kortperiodieke als langperiodieke seismische bewegingen te registreren. Het concept FMES is ontworpen door Dave Nelson in Californië. Lees meer over dit project.

    De seismogrammen van de apparatuur zijn hier te bekijken.




    Terug naar het begin
     Webdesign: MvLDisclaimer | Contact | Over Regioweer.info


    Weerrapporten Waarschuwingen Eb & Vloed Webcams Zuidwest-NL Webcams Vlaanderen Luchtverontreiniging Hooikoorts Zonkracht Sneeuwhoogten Poollicht
    Weerpraatje Kustweerbericht Weermodel GFS Weermodel UKMO Weermodel GME Weermodel ECMWF
    Satellietbeelden Radarbeelden Bliksemkaarten
    Bekijk weerfoto's Stuur een foto in!
    Mail Regioweer.info Mail een weerfoto
    Nader Verklaard Het weer via SMS In de media Handige links Diversen Weer op uw site De nieuwsbrief
    Aardbevingen Live Data Over onze apparatuur